Otok Cres

Otok CresOtok Cres, najveći jadranski otok, nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama. Najviši vrhovi nude jedinstveni pogled na cijeli Kvarnerski zaljev pri kojem nitko ne ostaje ravnodušan. Najrjeđe je naseljen i time najočuvanije prirode.

Svojom dužinom prostire se kroz dva klimatska područja, pa je to jedan od razloga da ima najbogatiju floru i faunu od svih otoka. Od njegovih 1400 biljnih vrsta, 200 biljaka je aromatičnih. Tu se nalaze i 46 vrsta orhideja, 9 vrsta ljubica od kojih i endemske, 9 vrsta divljih ruža…. Otok Cres jedno od rijetkih staništa bjeloglavih supova, a zanimljivo je da na njemu kao i na ostatku arhipelaga nema zmija otrovnica.

Na sredini otoka je slatkovodno Vransko jezero površine 10 kvadratnih kilometra i dubine od 70 metara, glavni izvor pitke vode za cijeli arhipelag.

Najveće mjesto na otoku je grad Cres sa svojih 2300 stanovnika.

Plaže, očuvan okoliš i čisto more, velika su vrijednost otoka Cresa. Za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente, otok Cres velik je izvor uređenih, prirodnih, velikih, malih, kamenih, šljunčanih, pješčanih i skrovitih plaža.

Najljepše plaže obilježene su Plavim zastavama, simbolima visoke kvalitete usluge i čistoće mora i obale te uređenosti plaža. Naturističke plaže nalaze se u gradu Cresu, dio autokampa Kovačine, i u Punta Križi. Također, u autokampu Kovačine, postoji plaža prilagođena potrebama invalida, koja je opremljena pomagalima i primjerenom pristupu moru.

Otok Cres velik je izvor uređenih, prirodnih, velikih, malih, kamenih, šljunčanih, pješčanih i skrovitih plaža. Najljepše plaže obilježene su Plavim zastavama, simbolima visoke kvalitete usluge i čistoće mora i obale te uređenosti plaža. Postoje plaže i za pse. Najveća atrakcija je za djecu jer u gradu se nalazi jako puno parkova, postoje animatori koji su svaki dan tamo uz pjesmu i igru, lunapark i mnoštvo zanimljivih stvari. Dođite i uvjerite se u istinsku ljepotu grada i otoka.